Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τι μάθαμε από την παρουσίαση του Tesla Semi

Ο Ηλίας Οικονόμου είδε την παρουσίαση - τελετή παράδοσης των πρώτων Tesla Semi, και παραθέτει τις παρατηρήσεις του:

 

1. Τα φορτηγά είναι 1% των οχημάτων αλλά εκπέμπουν 20% του CO2 και 36% των λοιπών βλαβερών ρύπων. Αυτό οφείλεται πρώτων ότι έχουν πολύ μεγαλύτερους κινητήρες αλλά και στο ότι λειτουργούν συνεχώς. Γενικά τα φορτηγά είναι πολύ κακό πράγμα για το περιβάλλον και την υγεία.

2. Έχει εμβέλεια 500 μίλια (800χλμ) ενώ είναι πλήρως φορτωμένο (82,000lbs = 37194.574 κιλά) και σε διαδρομή που ανέβηκε υψόμετρο 1000 μέτρα (και ξανακατέβηκε). Δείτε φωτό με το διάγραμμα για τα δεδομένα της διαδρομής. Την έκανε σε 8 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα (χωρίς φόρτιση, απλά το υποχρεωτικό διάλειμμα). Ξεκίνησε με 97% μπαταρία και έφτασε με 4%.

3. Αυτό το βάρος είναι λιγότερο από μέγιστο επιτρεπόμενο στην Ευρώπη, άρα αν ποτέ έρθει Ευρώπη, τα δεδομένα βάρους και range θα είναι αλλιώς. Δηλαδή θα μπορούν να βάλουν περισσότερες μπαταρίες για μεγαλύτερο range η περισσότερο φορτίο η κάτι ενδιάμεσο.


4. Το φορτηγό χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική 1000V και φορτίζει στο 1MW χρησιμοποιώντας την έκδοση v4.0 του Tesla SuperCharger (γνωστό και ως MegaCharger).

5. Ο Supercharger v4.0 χρησιμοποιεί καινούργια καλώδια που είναι υδρόψυκτα με το χάλκινο πολύκλωνο καλώδιο να είναι εμβαπτισμένο στο υγρό ψύξης (δείτε το άλλο screenshot). Αυτό επιτρέπει στα καλώδια να παραμένουν σε λογικές θερμοκρασίες και φορτίο 35A/mm2.

6. Δεν έγινε καμία αναφορά στο αν χρησιμοποιεί το βύσμα της Tesla (NACS) η κάποιο άλλο. Υπάρχουν φωτογραφίες από Megachargers που χρησιμοποιούν άλλο βύσμα, αλλά αυτό μπορεί να ήταν προσωρινό, μιας και έχει ανακοινωθεί ότι το NACS επίσης υποστηρίζει 1000V.

7. Ο Supercharger v4.0 θα υποστηρίζεται από Tesla MegaPack μπαταριών για εξομαλύνει τις απαιτήσεις ισχύος από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

8. Ο Supercharger v4.0 είναι το καινούργιο σύστημα φόρτισης της Tesla και το 1000V architecture είναι το καινούργιο architecture της Tesla – αυτά δεν είναι μόνο για το Semi αλλά και για άλλα οχήματα.

9. Το Cybertruck θα χρησιμοποιεί τις παραπάνω τεχνολογίες 1MW φόρτισης και 1000v architecture.

10. Είδαμε και το καινούργιο τιμόνι της Τέσλα, το οποίο θεωρώ ότι θα μπει και στο 3/Υ. Δεν είναι τύπου yoke αλλά έχει τα κουμπάκια αφής του yoke για τα φλάς κλπ.

Μπείτε στη συζήτηση εδώ:
https://www.facebook.com/groups/TeslaFansGreece/posts/1183821255576602/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου